onsdag 11 april 2012

Android utgör inget hot mot iPad

Enligt analysföretaget Gartner kommer den globala försäljningen av surfplattor att nå 118,9 miljoner enheter under 2012. Apple kommer enligt Gartner att dominera försäljningen samtidigt som Androidplattorna försöker komma i kapp.

Gartners prognos är en ökning med 98 procent jämfört med förra året då det såldes 60 miljoner surfplattor världen över.

I år förväntas Apple sälja cirka 73 miljoner iPad enligt Gartner, något som skulle ge företaget en marknadsandel på 61,4 procent. Något lägre än Apples marknadsandel på 66,6 procent i fjol.

Trots det tror Gartner inte att Android kommer att göra några större framsteg. Försäljningen av surfplattor med Android kommer öka från 17,3 miljoner enheter till 37,9 miljoner enheter, vilket skulle öka Androids närvaro med tre procentenheter till en marknadsandel på 32 procent.

– Androids marknadsandelar kommer inte att öka speciellt mycket jämfört med 2011, säger Roberta Cozza på Gartner.

Hon förutspår att de två största tillverkarna av surfplattor med Android kommer att bli Samsung samt Amazon med sin Kindle Fire. Amazons Kindle förväntas få ett uppsving om den går till försäljning internationellt senare i år.

Enligt Roberta Cozza finns det flera skäl till varför Android inte kommer att lyckas på surfplattor. Bland annat anser hon att hårdvarutillverkarna inte satsat tillräckligt på att göra ekosystemet mer attraktivt.

– Det största problemet är bristen på appar som utnyttjar hårdvaran i de surfplattor som finns. Fragmenteringen som uppstår på grund av så många olika plattformar är också ett stort problem, säger Roberta Cozza.

Hon tror dock att Apples dominans kommer att avta med tiden. 2016 förväntas försäljningen nå 369 miljoner enheter och Apple kommer då att ha en marknadsandel på 46 procent. Android förväntas då stå för 37 procent av alla surfplattor.

Microsoft kommer enligt Gartner att bli den tredje största plattformen bland surfplattor med en marknadsandel på mindre än tolv procent år 2016.


- Postat från min iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar