tisdag 10 april 2012

Tim Cook bäst betalade vd i USA!

Vilket företags chef tjänade mest under 2011? I USA får chefer för börsbolag ofta enormt hög ersättning jämfört med i Sverige, och Apples vd Tim Cook är inget undantag. I varje fall inte om man, som New York Times, räknar Cooks aktie-bonus värd 376 miljoner dollar eller cirka 2,5 miljarder kronor.
Cooks lön ligger på 900 000 dollar om året, och lägger vi till bonus och diverse tjänsteförmåner når han upp till 1,8 miljoner dollar eller cirka 12 miljoner kronor. Bonusen i aktier kom visserligen under 2011, men för att faktiskt få ut dessa måste han jobba minst 5 år på företaget, och hela potten kommer inte förrän han har stannat minst 10 år. Med andra ord kan den delen som räknas till 2011 uppskattas till 38 miljoner dollar.
Knappt 40 miljoner dollar är inte direkt lågavlönat det heller, men med den siffran når Cook inte upp till förstaplatsen över välavlönade chefer. Den placeringen får istället Larry Ellison på Oracle som drog in 77,6 miljoner dollar, och även Ron Johnson, Apples före detta butiksverksamhetsdirektör som numera är vd på JC Penney, toppar Cook med sina 53,3 miljoner dollar.
- Postat från min iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar